Pedagogický spolek Emil

Letní semestr akademického roku 2023/2024 jsme již tradičně zahájili vzdělávacím cyklem 3+1 s Emilem, který se zaměřuje na témata zejména ze světa speciální pedagogiky. Pomocí třech přednášek a jednoho workshopu se snažíme za pomoci různých organizací studentům Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy i široké veřejnosti nabídnout zajímavá témata nebo témata, o kterých máme pocit, že by se mělo více hovořit.    

V březnu jsme se spojili s pražskou organizací Nevypusť duši, která se s námi ponořila do tématu duševního zdraví na školách, o němž se v současné době mezi laiky i odborníky tolik mluví. Přednáška vedená lektorem Adamem byla pojata velmi interaktivně, takže byla možnost si spoustu věcí vyzkoušet a dostali jsme také několik materiálů, které určitě využijeme v naší budoucí praxi. Celé dvě hodiny proběhly ve velmi příjemné atmosféře.

V dubnu jsme jako první akci uspořádali workshop s názvem “Svět nevidomých”, kterým jsme se snažili přiblížit témata, se kterými se lidé se zrakovým postižením mohou v běžném životě potkávat. Bylo možné získat základní teoretické i praktické dovednosti v chůzi s bílou holí a pomocí samoobslužných stanovišť si návštěvníci mohli vyzkoušet brýle simulující různé zrakové vady, orientaci na haptické mapě, zahrát si hmatové pexeso nebo pexeso pro uši a v neposlední řadě si vyzkoušet psaní na Pichtově psacím stroji a čtení braillova písma.    

Naše druhá dubnová akce proběhla ve spolupráci s organizací Cesta domů, která se primárně zaměřuje na poskytování odborné péče umírajícím a jejich blízkým. Přednáška paní Prokopové s názvem “Proč a jak mluvit s dětmi o smrti a umírání” otevřela na fakultě poměrně náročné téma, o kterém bychom měli mluvit, protože se týká nás všech. Věříme, že tato přednáška byla přínosná nejen studentům pedagogických oborů. 

Skvělým závěrem letošního čtvrtého ročníku 3+1 s Emilem byla přednáška týkající se role speciálního pedagoga ve vězeňském systému České republiky. Na fakultu k nám dorazila paní Kohoutová, která nyní pracuje na pozici zástupce vedoucího oddělení výkonu vazby a trestu ve věznici Světlá nad Sázavou, nicméně dlouhá léta působila právě jako vězeňský speciální pedagog. Podělila se s námi o husí kůži nahánějící historky i tipy a rady do budoucna pro zájemce o tuto profesi.

Letošní ročník byl pro nás samotné velmi zajímavý a přínosný. Bavilo nás spolu s 3+1 procházet semestrem a to hlavně díky všem, kteří za námi během semestru dorazili na fakultu a účastnili se akcí. Moc vám děkujeme! Doufáme, že i vy jste si díky tomuto vzdělávacímu cyklu obohatili dosavadní stav vědomostí! 

Zároveň bychom chtěli ještě jednou poděkovat přednášejícím i vyučujícím, kteří se s námi na celém projektu podíleli. Na závěr doufáme, že se potkáme na některé z dalších akcí Pedagogického spolku Emil, případně na pátém ročníku vzdělávacího cyklu 3+1 s Emilem.